Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΣ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ - ΒΙΟΙ ΕΛΑΣΣΟΝΕΣ - MUFFIN MAN

ΕΝΟΤΗΤΑ: "Βίοι Ελάσσονες"

ΚΕΙΜΕΝΟ

Μuffin Man (✳) (απόσπασμα)

(O Mάνος, ένας άντρας γύρω στα πενήντα, είναι παντρεμένος με τη Μίνα πολλά χρόνια και έχουν τρία παιδιά στην εφηβεία. Ο ίδιος εργάζεται ως μπάρμαν, ενώ η Μίνα ως μοδίστρα και αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος από το φορτίο της καθημερινότητας. Και κάποια στιγμή μπαίνει στη ζωή τους το Διαδίκτυο...)

   [...] Φέρανε μια μέρα υπολογιστή στο σπίτι για τα παιδιά. Εργασίες, τραγούδια και διάφορα άλλα. Φώναζε ο Μάνος πως θα τους βγουν τα μάτια σαν τα έβλεπε να τσακώνονται για να παίξουν. Χανόντουσαν με τις ώρες και η Μίνα τον ηρεμούσε. Άσ’ τα λίγο να παίξουν. Μόνο έτσι ηρεμούν, του ψιθύριζε και τον τράβαγε στο κρεβάτι τους να ηρεμήσει.
   Ένα βράδυ, από εκείνα που γύριζε λίγο πιο νωρίς, κάθισε σε τούτο το μαραφέτι, όπως το έλεγε, κι άρχισε να το ψάχνει. Του ’χαν πει οι κολλητοί για το facebook για όλα κι αποφάσισε να κάνει κι εκείνος έναν λογαριασμό. Με τα πολλά το κατάφερε. Τις επόμενες μέρες έπαιρνε φωτογραφίες τον εαυτό του και τις έβαζε στο προφίλ του. Και λίγες μέρες μετά, άρχισε να βρίσκει φίλους. Αρχικά έβαζε συγγενείς, πελάτες από το μπαρ. Στη συνέχεια όποιον τον έβρισκε. Με τα πολλά απέκτησε μεγάλο "κοινό". Έμαθε να κάνει like και wow κι άρχισε να τρελαίνεται με την κάθε πιτσιρίκα που ανέβαζε φωτογραφίες με τα στήθη της σχεδόν έξω. Η Μίνα τον πήρε χαμπάρι που ξημεροβραδιαζόταν στον υπολογιστή, μα ένιωθε καλύτερα που σταμάτησε να ξενοπηδά και δεν έλεγε τίποτα. Τον άφηνε να ξεχνιέται εκεί μέσα πείθοντας τον εαυτό της πως έτσι έχει τον άντρα της κοντά.
   Όσο περνούσε ο καιρός ο Μάνος αποκτούσε συνήθειες. Σηκωνόταν πρωί, έκανε δυο τσιγάρα, έπινε τον καφέ του και έβαζε μουσική στο youtube, όπως του μάθαν τα παιδιά του. Ύστερα έφτιαχνε ένα κείμενο κατεβατό για όσα τον εκνεύριζαν και το ανέβαζε στον τοίχο του. Από κάτω λαός από φίλους. Μπράβο, Μάνο. Πες τα, ρε Μάνο. Αυτός είστε, κ. Πέτρου, του γράφανε ακόμα και άγνωστοι. Κι εκείνος φούσκωνε από μια περηφάνια, από εκείνη που δεν κέρδισε ποτέ μικρός και γέμιζε με αλαζονεία και έπαρση τα στήθη του.
   Τα βράδια σαν γύριζε μεθυσμένος από το μπαρ, καθόταν στον υπολογιστή και τριγύρναγε από τοίχο σε τοίχο κάθε φίλης. Αράδιαζε καρδούλες και ουάου σε κάθε λάγνο βλέμμα κι άρχιζε να φτιάχνεται. Είχε μάθει το κόλπο καλά. Πετύχαινε καμιά που πέταγε στεναχωρημένες φράσεις, ατάκες χωρισμού ή λύπης και την έπιανε στα γλυκόλογα. Της πέταγε κλεμμένες φράσεις από το google και το έπαιζε φίλος και προστάτης. Λύγιζαν πολλές από αυτές και κατεβάζαν τη θλίψη τους σε ψηφία αξημέρωτα. Κι εκείνος, μόλις πετύχαινε τον σκοπό του, τους το γύριζε στο ερωτικό [...].
   Πενήντα χρονών και κάτι, με γυναίκα και τρία παιδιά και καμιά δεκαριά ερωμένες. Κάθε μέρα έσερνε το άυπνο κορμί του από δωμάτιο σε δωμάτιο, μέχρι να ξυπνήσει και γινόταν ο πατέρας και ο σύζυγος. Αποτυχημένος και στα δύο μα με στυλ. Το στυλ που δεν αφήνει περιθώρια διαζυγίου και που πείθει πως παλεύει για όλους και όλα. Ο Μάνος ο σπουδαίος μπάρμαν που ως τα γεράματα το μόνο που είχε μάθει ήταν να σερβίρει ποτά όλο το βράδυ, να μεθά και να ξενυχτά τα βράδια ηλεκτρονικά σαν κοιμόταν η οικογένειά του. [...]

Μάχη Τζουγανάκη
Διήγημα, Λόγος του '18, Συλλογικό έργο, εκδ. ΤοΒιβλίο, Θεσσαλονίκη 2019:

.............................
✳ Ο τίτλος του διηγήματος είναι από το τραγούδι "Μuffin Man" του Frank Zappa.


Μάχη Τζουγανάκη
   Η Μάχη Τζουγανάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε Πληροφορική στα Ιωάννινα και εργάζεται ως προγραμματίστρια.
Τίτλοι στη βάση Βιβλιονέτ:
(2015) 23 & 1 σταθμοί, ΤοΒιβλίο
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα:
(2019) Λόγος του '18, ΤοΒιβλίο
(2017) Μονόλογοι, ΤοΒιβλίο
(2016) Ιστορίες μπονσάι, ΤοΒιβλίο
(2016) Μια εικόνα... χίλιες λέξεις, ΤοΒιβλίο
(2016) Τρενογραφίες, ΤοΒιβλίο
(2014) Μια εικόνα... χίλιες λέξεις, ΤοΒιβλίο


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
ΘΕΜΑ Γ':
  1. Ποιο είναι το βασικό θέμα που πραγματεύεται το συγκεκριμένο απόσπασμα από το διήγημα; Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που δίνονται για τη σχέση του ζευγαριού, θεωρείτε πως το Διαδίκτυο επηρέασε καθόλου αυτή τη σχέση; (100 - 200 λέξεις) (Μονάδες 15) 
  2. Ποια ήταν η αρχική στάση του κεντρικού ήρωα, του Μάνου, απέναντι στον Η.Υ. και πώς άλλαξε στη συνέχεια; Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι έγινε αυτή η μεταβολή; (100 - 200 λέξεις) (Μονάδες 15) 
  3. Ποια συναισθήματα πιστεύετε ότι ωθούν τον Μάνο να αναπτύξει σχέση εξάρτησης με τον Η.Υ. και το Διδίκτυο; Να επισημάνετε τα σχετικά χωρία στο κείμενο.  (100 - 200 λέξεις) (Μονάδες 15) 
  4. Να χαρακτηρίσετε τη σύζυγο του Μάνου, τη Μίνα, με βάση τα στοιχεία που μας δίνει το κείμενο. Για ποιους λόγους, πιστεύετε πως δεν αντιδρά στις ενοχλητικές συνήθειες του άντρα της; (100 - 200 λέξεις) (Μονάδες 15) 
  5. Ποια πιστεύετε πως είναι η σχέση του Μάνου με τα παιδιά του; Να την περιγράψετε, λαμβάνοντας υπόψη και τις πληροφορίες που δίνονται, σε ένα κείμενο 100 - 200 λέξεις. (Μονάδες 15) 
  6. Τι θα μπορούσατε να πείτε για το είδος του αφηγητή; Ποια θέση θεωρείτε ότι παίρνει απέναντι στον κεντρικό ήρωα; Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας, επισημαίνοντας τα σχετικά χωρία.  (Μονάδες 15) 
  7. Καταγράψτε τις συνήθειες του Μάνου σε σχέση με το Διαδίκτυο. Ποιες από αυτές συνηθίζετε να κάνετε κι εσείς και για ποιους λόγους τις προτιμάτε από άλλες δραστηριότητες;  (100 - 200 λέξεις) (Μονάδες 15) 
  8. Υποθέστε πως είστε κάποιος φίλος του Μάνου και έχετε μια συνάντηση μαζί του. Τι θα τον συμβουλεύατε να κάνει προκειμένου να περιορίσει την ενασχόληση του με το Διαδίκτυο και να βελτιώσει τις σχέσεις με την οικογένειά του; Γράψτε το σχετικό διάλογο. (100 - 200 λέξεις) (Μονάδες 15)

1 σχόλιο:

  1. Είναι ιδιαίτερη τιμή να χρησιμοποιείτε το κείμενό μου ως εκπαιδευτικό εργαλείο για μια πολύ δύσκολο θεματική όπως είναι το διαδίκτυο και η χρήση του στην εποχή μας. Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι να λειτουργήσει το άρθρο σας ως κομμάτι αφύπνισης και προβληματισμού. Την καλησπέρα μου. Μάχη Τζουγανάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή