Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΓΕΡΟΙ - ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΓΕΝΕΩΝ - ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΣΙΔΩΝΟΣ, 1970

 Ενότητα: Αναπαραστάσεις του διαφορετικού Άλλου

ΚΕΙΜΕΝΟ

Νέοι της Σιδώνος, 1970
 
Κανονικά δεν πρέπει να 'χουμε παράπονο
Καλή κι εγκάρδια η συντροφιά σας, όλο νιάτα.
Κορίτσια δροσερά -αρτιμελή αγόρια
Γεμάτα πάθος κι έρωτα για τη ζωή και για τη δράση.
Καλά, με νόημα και ζουμί και τα τραγούδια σας
Τόσο, μα τόσο ανθρώπινα, συγκινημένα,
Για τα παιδάκια που πεθαίνουν σ' άλλην ήπειρο
Για ήρωες που σκοτώθηκαν σ' άλλα χρόνια,
Για επαναστάτες Μαύρους, Πράσινους, Κιτρινωπούς,
Για τον καημό του εν γένει πάσχοντος Ανθρώπου.
Ιδιαιτέρως σας τιμά τούτη η συμμετοχή
Στην προβληματική και στους αγώνες του καιρού μας
Δίνετε ένα άμεσο παρών και δραστικό -κατόπιν τούτου
Νομίζω δικαιούσθε με το παραπάνω
Δυο δυο, τρεις τρεις, να παίξετε, να ερωτευθείτε,
Και να ξεσκάσετε αδελφέ, μετά από τόση κούραση.

(Μας γέρασαν προώρως, Γιώργο (1), το κατάλαβες;)

Μανόλης Αναγνωστάκης,
Ο Στόχος (1970)
 
Σημείωση:
1) Ο ποιητής απευθύνεται σε φίλο και συναγωνιστή του.

 
O Mανόλης Aναγνωστάκης διαβάζει: 
 

 
Μαν. Αναγνωστάκης, «Νέοι της Σιδώνος, 1970» (ανάγνωση) [πηγή: Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού]
 
✥ 
..................
 
Βιογραφικό σημείωμα: 
 
ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ (1925-2005)

  Ο Μανώλης Αναγνωστάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και μετεκπαιδεύτηκε στην Ακτινολογία στη Βιέννη. Εργάστηκε ως γιατρός στη Θεσσαλονίκη και από τα τέλη του 1978 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Πολιτικά στρατευμένος από νεαρή ηλικία στο χώρο της ανανεωτικής αριστεράς, υπήρξε αρχισυντάκτης του φοιτητικού περιοδικού Ξεκίνημα (1944), πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου καταδικάστηκε από το στρατοδικείο σε θάνατο για την παράνομη πολιτική του δράση (1949). Το 1945 πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στο χώρο των γραμμάτων με την ποιητική συλλογή Εποχές. Ακολούθησαν οι Εποχές 2 (εκδόθηκαν το 1948, κατά τη διάρκεια προφυλάκισης του ποιητή), οι Εποχές 3 (1951), η Συνέχεια, η συγκεντρωτική έκδοση Τα ποιήματα 1941-1956 (1956), η Συνέχεια 2 και η Συνέχεια 3 (1962 - συμπεριλαμβάνονται στην έκδοση του 1956). Στη συνέχεια ο Αναγνωστάκης σιώπησε ποιητικά ως το 1970, οπότε δημοσίευσε ποιήματά του με τον γενικό τίτλο Ο Στόχος στο συλλογικό τόμο 18 Κέιμενα. Από το 1959 ως το 1961 υπήρξε διευθυντής του περιοδικού Κριτική, μέσα από τις στήλες του οποίου πρόβαλε τα σύγχρονά του ευρωπαϊκά λογοτεχνικά ρεύματα. Συνεργάστηκε με την εφημερίδα Αυγή και τα περιοδικά Ελεύθερα Γράμματα, Φιλολογικά Χρονικά, Νέα Ελληνικά, Διάλογος, Επιθεώρηση Τέχνης, Εποχές, Ο Αιώνας μας, Θούριος, όπου έγραψε δοκίμια, μελέτες και κριτικές βιβλίων. Ο Μανώλης Αναγνωστάκης τοποθετείται στην πρώτη μεταπολεμική γενιά της νεοελληνικής ποίησης, γενιά που σημαδεύτηκε από τον χαρακτηρισμό ποίηση της ήττας, καθώς πολλοί δημιουργοί της διέγραψαν την πορεία από την αισιόδοξη πίστη στο κομμουνιστικό όραμα στην απαισιοδοξία που προέκυψε από τη διάψευση των προσδοκιών τους. Ειδικότερα η γραφή του Αναγνωστάκη χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή αναδίπλωση του ποιητή σ΄έναν προσωπικό του κόσμο - στα πλαίσια του οποίου επιχειρείται η διαφύλαξη των ανθρωπιστικών συναισθημάτων και αξιών που χάνονται στο σύγχρονο κόσμο - αναδίπλωση η οποία εκφράζεται κυρίως μέσω της κατ’ επίφασιν συναισθηματικής απόστασης του δημιουργού από τα θέματα που τον απασχολούν και της συχνά επιγραμματικής διατύπωσης. Συχνή είναι επίσης στο έργο του η παρουσία της μνήμης, των αναφορών στην παιδική ηλικία και τους φίλους, της ταύτισης ποίησης και ζωής, φίλοι. Έργα του Μανώλη Αναγνωστάκη μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη και άλλους έλληνες συνθέτες και μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες.
Πέθανε στις 23 Ιουνίου του 2005.  
Πηγή: ΕΚΕΒΙ
 

 
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
 
ΘΕΜΑ Γ' (Μονάδες 15):
1) Να σχολιάσετε εκείνο το θέμα του ποιήματος που κρίνετε εσείς ως το πιο σημαντικό. Να αναπτύξετε την άποψή σας σε ένα σύντομο κείμενο (150 - 200 περίπου λέξεων), αξιοποιώντας τρεις (3) κειμενικούς δείκτες.
 
2) Ποιο νομίζετε ότι είναι το θέμα που θέτει το ποίημα; Να αναπτύξετε την άποψή σας σ' ένα κείμενο 150 - 200 περίπου λέξεων.
 
3) Ποιο είναι το θέμα του ποιήματος; Ποια είναι η στάση του ποιητικού υποκειμένου απέναντι στους νέους της εποχής του; Να αναπτύξετε την άποψή σας σ' ένα κείμενο 150 - 200 περίπου λέξεων.
 
4) Ποια είναι η στάση του ποιητικού υποκειμένου απέναντι στους νέους της εποχής του; Είναι δικαιολογημένη κατά τη γνώμη σας; Να αναπτύξετε την άποψή σας, λαμβάνοντας υπόψη τους αντίστοιχους κειμενικούς δείκτες (150 - 200 λέξεις).
 
5) Λαμβάνοντας υπόψη τόσο τον τίτλο του ποιήματος όσο και τον εντός παρενθέσεως καταληκτικό στίχο (Μας γέρασαν προώρως, Γιώργο, το κατάλαβες;), γιατί, κατά τη γνώμη σας, το ποιητικό υποκείμενο υιοθετεί ειρωνική και επικριτική στάση απέναντι στους νέους της εποχής του; (150 - 200 λέξεις)
 
6) Ποιο είναι το θέμα που προβληματίζει το ποιητικό υποκείμενο; Δεδομένου ότι το ποίημα δημοσιεύτηκε το 1970, μεσούσης της δικτατορίας των Συνταγματαρχών (1967 - 1974), πιστεύετε ότι οι προβληματισμοί του ποιητή είναι δικαιολογημένοι; (150 - 200 λέξεις)
 
7) Ποιο είναι το κύριο θέμα που θέτει το ποίημα; Πώς αναδεικνύεται αυτό μέσα από την αντίθεση που παρουσιάζουν οι ζωντανοί και χαρούμενοι νέοι της εποχής του ποιητή με το πρόωρο γήρας του ιδίου και του αναφερόμενου συναγωνιστή του, Γιώργου; Να αναπτύξετε την άποψή σας σ' ένα κείμενο 150 - 200 περίπου λέξεων.
 
8) Στο ποίημα ο Μ. Αναγνωστάκης είναι ειρωνικός και επικριτικός απέναντι στους νέους της εποχής του. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη στάση του αυτή; Να διατυπώσετε την άποψή σας, αιτιολογώντας την, σ' ένα κείμενο 150 - 200 περίπου λέξεων.

9) Ποια είναι η κυρίαρχη αντίθεση που υπάρχει ανάμεσα στους νέους της εποχής του ποιητή και στον ίδιο και τους συνομηλίκους του; Είναι δικαιολογημένη, κατά τη γνώμη σας, η πικρία του ποιητή; (150 - 200 λέξεις)

10) (Δημιουργική γραφή): Ο Μ. Αναγωστάκης παρουσιάζει όψεις της ζωής και της δράσης των νέων της εποχής του με διάθεση ειρωνική, προκειμένου να προβληματίσει το κοινό του. Καταγράψτε σ' ένα φύλλο χαρτί μερικές συμπεριφορές ή αντιδράσεις των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας της δικής σας εποχής που σας ενοχλούν και θα θέλατε να ειρωνευτείτε, και συνθέστε, έτσι, το δικό σας rock τραγούδι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου