Ενότητα: "Βίοι Ελάσσονες"
Κείμενο
Νιότη
Τα νιάτα δεν είναι περίοδος ζωής, είναι η κατάσταση του νου.
Δεν είναι κόκκινα μάγουλα, κόκκινα χείλη και ευλύγιστα γόνατα.
Είναι η διάθεση της θέλησης, η ιδιότητα της φαντασίας, η δύναμη των αισθημάτων.
Είναι η φρεσκάδα της βαθιάς πηγής της ζωής.
Είναι η νίκη ενάντια στην ατολμία, είναι και της επιθυμίας για περιπέτεια ενάντια στον πόθο για μια ήσυχη ζωή.
Αυτός ο πόθος υπάρχει συχνά σε έναν σαραντάρη.
Κανένας δεν γερνάει μόνο και μόνο επειδή ζει μερικά χρόνια.
Οι άνθρωποι γερνούν όταν λιποτακτούν από τα ιδανικά τους.
Και τα ωραία ακόμη πρόσωπα, όταν δεν προσέξουν να μείνουν όσο γίνεται ηθικά αμόλυντα, στιγματίζονται συχνά από την αυθάδεια ή την αηδία.
Τα χρόνια μπορεί να ρυτιδώνουν το δέρμα, αλλά όταν εγκαταλείψεις τον ενθουσιασμό, τότε ρυτιδώνεται το πνεύμα.
Η ανησυχία, η αμφιβολία, η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό σου, ο φόβος και η απελπισία, αυτά τα μυσαρά μακρά χρόνια που γέρνουν το κεφάλι και κάνουν σκόνη το πνεύμα που γέρασε.
Και αν είναι κανείς εβδομήντα ή δεκάξι χρόνων,
πάντα στην καρδιά του μπορεί να υπάρχει η αγάπη για το θαύμα, ο θαυμασμός για τα άστρα και τα πράγματα και για τις σκέψεις.
Η θέληση να αντιμετωπίσει κανείς τα γεγονότα, η αδιάκοπη παιδιάστικη όρεξη για κείνο που πρόκειται να 'ρθει.
Έπειτα, και η μεγάλη χαρά για το παιχνίδι της ζωής.
Είστε τόσο νέοι, όση είναι η πίστη σας στη ζωή.
Τόσο γέροι, όση είναι η αμφιβολία σας.
Τόσο νέοι, όση είναι η εμπιστοσύνη στον εαυτό σας.
Τόσο γέροι, όση είναι η απελπισία σας.
Μέσα στο κέντρο της καρδιάς σας βρίσκεται ένας σταθμός ασυρμάτου.
Όσα χρόνια κάποιος παίρνει μηνύματα ομορφιάς,
ελπίδας, χαράς, μεγαλείου, θάρρους και δύναμης από τη γη, από τους ανθρώπους και από το θεό, τότε είναι πάντα νέος.
Όταν τα μηνύματα αυτά πάψουν να έρχονται, και το κέντρο της καρδιάς σας έχει σκεπαστεί με τα χρόνια της απαισιοδοξίας και τον πάγο της αδιαφορίας και του κυνισμού, τότε πραγματικά μεγαλώσατε και γεράσατε.
Σάμιουελ Ούλμαν,
Ν. Λούρου, Χθές Αθήνα, Εκδόσεις Ελληνική Παιδεία 1981
Ανακτήθηκε από το Διαδίκτυο: https://www.o-klooun.com/anadimosiefseis/samuel-ullman-ta-niata-den-einai-periodos-zois-einai-i-katastasi-tou-nou
❃
................
Βιογραφικό σημείωμα:
Ullman, Samuel, 1840 - 1924
O Σάμιουελ Ούλμαν (13 Απριλίου 1840 - 21 Μαρτίου 1924) ήταν Αμερικανός επιχειρηματίας, ποιητής, ανθρωπιστής και θρησκευτικός ηγέτης. Είναι γνωστός σήμερα για το ποίημά του «Νιότη», το οποίο ήταν το αγαπημένο του στρατηγού Ντάγκλας Μακάρθουρ. Το ποίημα ήταν στον τοίχο του γραφείου του Μακάρθουρ στο Τόκιο, όταν έγινε Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ιαπωνία. Επιπλέον, ο Μακάρθουρ ανέφερε συχνά αυτό το ποίημα στις ομιλίες του, με αποτέλεσμα να γίνει πιο γνωστό στην Ιαπωνία παρά στις Η.Π.Α. Ο Ούλμαν γεννήθηκε στη Γερμανία το 1840 από Εβραίους γονείς και σε ηλικία 11 ετών, το 1851, μετανάστευσε με την οικογένειά του στην Αμερική για να ξεφύγει από τις διακρίσεις. Η οικογένεια Ούλμαν εγκαταστάθηκε στο Πορτ Γκίμπσον της επαρχίας του Μισισιπή και αργότερα ο Σάμιουελ, αφού πρώτα υπηρέτησε για ένα διάστημα στον Ομοσπονδιακό Στρατό, έγινε κάτοικος της πόλης Νάτσες στην ίδια επαρχία. Εκεί παντρεύτηκε, ξεκίνησε μια επιχείρηση και ανέλαβε διάφορες διοικητικές θέσεις. Το 1884 μετακόμισε στην νέα πόλη Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, όπου ανέλαβε θέση στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο της πόλης για τα εκπαιδευτικά ζητήματα. Κατά τη διάρκεια της δεκαοκτάχρονης θητείας του ο Ούλμαν υποστήριξε τα ίσα εκπαιδευτικά δικαιώματα των μαύρων παιδιών σε σχέση μ' αυτά των λευκών. Επίσης, ασχολήθηκε και με θρησκευτικά ζητήματα. Μολονότι δεχόταν συχνά κριτική, ο Ούλμαν υπήρξε ένα σεβαστό πρόσωπο, που άφησε το σημάδι του στη θρησκευτική, εκπαιδευτική και κοινοτική ζωή των πόλεων όπου έζησε. Σε μεγάλη ηλικία πια, όταν είχε συνταξιοδοτηθεί, βρήκε περισσότερο χρόνο για μια από τις αγαπημένες του ενασχολήσεις: τη γραφή. Έγραψε επιστολές, δοκίμια και ποίηση. Τα ποιήματά του και τα ποιητικά του δοκίμια καλύπτουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων: αγάπη, φύση, θρησκεία, οικογένεια, ο βιαστικός τρόπος ζωής ενός φίλου, η ζωντάνια ενός «νέου». Ο Ούλμαν πέθανε το 1924 σε ηλικία 83 ετών στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα.
(Πηγή: Samuel Ullman, Wikipedia)
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
ΘΕΜΑ Γ':
1) Ποιο νομίζετε ότι είναι το κεντρικό θέμα που θέτει το ποίημα; Να απαντήσετε, αναφέροντας και τους αντίστοιχους κειμενικούς δείκτες που το προβάλλουν, σ' ένα κείμενο 150 - 200 λέξεων (Μονάδες 15).
2) Πώς αντιλαμβάνεται την έννοια της νεότητας το ποιητικό υποκείμενο; Ως μια βιολογική κατάσταση ή ως κάτι διαφορετικό; Να απαντήσετε, λαμβάνοντας υπόψη και τους αντίστοιχους κειμενικούς δείκτες, σ' ένα κείμενο 150 - 200 λέξεων (Μονάδες 15).
3) Με ποιο τρόπο, σύμφωνα με την άποψη του ποιητικού υποκειμένου, μπορεί κάποιος να διατηρήσει τη "νεότητά" του ακόμη κι αν γεράσει το σώμα του; Λάβετε υπόψη στην απάντησή σας και τα ρηματικά πρόσωπα που κυριαρχούν στο ποίημα (150 - 200) λέξεις) (Μονάδες 15).
4) Πιστεύετε ότι το ποιητικό υποκείμενο φοβάται τα γηρατειά και τη φθορά που φέρνει ο χρόνος; Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας, λαμβάνοντας υπόψη και τους αντίστοιχους κειμενικούς δείκτες; Πώς κρίνετε τη στάση του ποιητικού υποκειμένου (150 - 200 λέξεις) (Μονάδες 15);
5) Ποια "συμβουλή" δίνει στους ανθρώπους με το ποίημά του ο Ούλμαν; Γιατί πιστεύετε πως θα ωφεληθούν αυτοί που θα θελήσουν να την ακολουθήσουν; Να απαντήσετε σ' ένα κείμενο 150 - 200 λέξεων (Μονάδες 15).
6) «Οι άνθρωποι γερνούν όταν λιποτακτούν από τα ιδανικά τους»: Πώς αντιλαμβάνεστε την παραπάνω άποψη σε σχέση και με το βασικό θέμα που προβάλλει το ποίημα; Να παρουσιάσετε την άποψή σας σ' ένα κείμενο 150 - 200 περίπου λέξεων (Μονάδες 15).
7) Αξιοποιώντας κειμενικά στοιχεία, λεξιλογικές και μορφικές επιλογές, να παρουσιάσετε σ' ένα κείμενο 150 - 200 λέξεων το θέμα που τίθεται στο ποίημα και να σχολιάσετε την επικαιρότητά του ύστερα από έναν αιώνα (Μονάδες 15).
8) Ακολουθώντας το παράδειγμα του Ούλμαν, γράψτε πέντε (5) φράσεις που θα ξεκινούν με τις λέξεις: «Νιότη δεν είναι...» και πέντε (5) φράσεις που θα ξεκινούν με τις λέξεις «Νιότη είναι...». Στη συνέχεια, βάζοντας τις φράσεις αυτές μ' όποια σειρά θέλετε να συνθέσετε ένα δικό σας ποίημα για τη Νιότη (Δημιουργική γραφή).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου